Garantie op auto’s aangekocht in het buitenland Theorie vs realiteit

Welke garanties op ingevoerde / geïmporteerde auto’s zijn er en hoe lang zijn ze geldig?

 

Fabrieksgarantie en verlengde fabrieksgarantie

Koop je een nieuw voertuig dan heb je minimaal 2j fabrieksgarantie, dat is een Europese wet en daar kan niet van afgeweken worden. Deze is overal in de EU geldig, bij welke dealer (van het merk van je wagen) dan ook, laat je dus niets wijsmaken als iemand iets anders beweert!

Enige voorwaarde om de garantie te behouden is dat de auto steeds volgens de voorschriften van de fabrikant onderhouden is, maar dat hoeft niet te betekenen dat die dealer onderhouden is! Zolang je maar bij een officiële garage gaat en niet bij je buurman die het na zijn uren doet.

Sommige merken geven zogenaamde verlengde fabrieksgarantie, die is vaak in totaal dan 5j of tot 100 000 km. Dit wordt meer en meer de standaard. Ook deze is valt onder dezelfde voorwaarden als de verplichte fabrieksgarantie.

 

Tweedehandsgarantie en bijkomende garantie

Koop je als particulier bij een handelaar dan is die steeds verplicht om minimaal 12 maanden tweedehandsgarantie te verlenen. Zet de verkoper er geen garantieduur op dan verleent hij zelfs 24 maanden garantie, de meeste verkopers zullen dit echter beperken tot 12 maanden door dat zo op de factuur te vermelden.

Let goed op dat in tegenstelling tot wat vele mensen denken, je eigenlijk maar 6 maanden ‘echt’ garantie hebt. Want de 2de periode van 6 maanden is het aan de koper om te bewijzen dat het gebrek bij aankoop van de auto ook al bestond. En een garantie is geen omnium verzekering, hier vindt je de ‘spelregels’ terug: http://www.zichtopuwautogarantie.be/go.to/modix/now/home-nlbe.nlbe.html

De garantie regeling is een wet, een handelaar kan bijgevolg een auto nooit zonder garantie verkopen.

Bovenop de 12 maanden verplichte tweedehandsgarantie kan je van de verkoper ook nog een bijkomende garantie verkrijgen. Die kan dan voor de afgesproken duur verlengd worden onder de voorwaarden bekend gemaakt door de verkoper. Vaak sluit de verkoper dan een garantie verzekering af bij een verzekeringsmaatschappij.

 

Theoretische garantie voor particulieren die een buitenlands voertuig aankopen

In theorie komt het er op neer dat een particuliere koper altijd garantie heeft op een 2de hands voertuig aangekocht bij een buitenlandse handelaar (EU). En zouden bovenstaande regels in verband met tweedehandsgarantie overal in de EU moeten gelden.

Wanneer heb je geen garantie / wat valt niet onder garantie

Zakelijke kopers hebben in principe geen recht op garantie, koop je als zakelijke klant een auto dan is het altijd ‘een gunst van de verkoper’ als die garantie verleent. Hij is dit niet verplicht! Natuurlijk zullen de meeste verkopers dat wel doen omdat het een verkoopargument is.

In geval van een particuliere koper kan de verkoper zich van garantie ontdoen door bij de verkoop de gebreken duidelijk te melden. Elk gebrek wat op het moment van de verkoop bekend was (en dus op de koopovereenkomst vermeld staat) is uitgesloten van garantie (dat geldt uiteraard ook voor zakelijke kopers die toch garantie krijgen).

Er zijn nog enkele zaken die garantie kunnen uitsluiten: bv. chiptuning, zelf aangebrachte wijzigingen aan het voertuig (andere uitlaat, vering etc) als aangetoond kan worden dat hierdoor de auto schade geleden heeft. Het gebruiken van het voertuig als race wagen, taxi, buitensporig gebruik/ slijtage etc.

 

Garantie in de praktijk voor particulieren die een buitenlands voertuig aankopen

Aankoop bij een officiële merk garage

Koop je een import auto bij een officiële merk dealer in het buitenland, dan zit je doorgaans safe, zowel als particulier als zakelijke klant. Merk dealers zullen op recente voertuigen namelijk altijd minimaal de verplichte 12 maanden garantie verlenen voor voertuigen tot een leeftijd van 5j oud. Voor oudere voertuigen lopen ze het risico meestal niet en die zullen ze dan ook niet snel aanbieden of enkel voor ‘export’ dus als je zakelijk koopt.

Dit is geen vaste regel, want sommige merken doen het niet, wij maken vaak mee bij Volkswagen & Audi dat er op auto’s van 3j oud bv geen garantie verleend wordt voor het buitenland. Bij Mercedes, Porsche & BMW maken we dit zelden mee en zal er zo goed als altijd garantie verleend worden die ook geldig is in België.

Waarom doen dan niet alle merken/ garages dit? Omdat bijna iedere garantie die niet fabrieksgarantie is en die ook geldig is in het buitenland, een garantieverzekering is. Dit wil zeggen dat de garage de garantie ‘afkoopt’ bij een verzekeringsmaatschappij en die dus het risico op zich neemt en uitbetaalt indien er iets mis zou zijn met de wagen en het binnen de vooropgestelde voorwaarden van de maatschappij valt (deze worden steeds meegegeven met bij de verkoop). Denk bv aan ‘Porsche Approved’ ‘BMW Europlus’ etc.

Garages die het niet doen hebben vaak geen contracten met zulke maatschappijen en zullen daarom ‘zonder garantie voor het buitenland’ verkopen. Wat eigenlijk niet mag, maar in de praktijk toch vaak gedaan wordt.

Komt het dan ooit tot een probleem, dan zal je als je naar de rechtbank gaat het zo goed als altijd winnen (indien particulier) maar het zal een werk van zeer lange adem worden en advocaatkosten in Duitsland lopen hoog op.

Aankoop bij een ‘gewone handelaar’

Koop je een geïmporteerde auto van een ‘gewone handelaar’ in het buitenland dan zal die ook enkel tweedehandsgarantie verlenen als die een garantieverzekering kan afsluiten hiervoor. Kan die dat niet dan verkoopt die zonder garantie voor het buitenland.

Het gevaar bij een gewone handelaar is dat die vaak minder eigen vermogen/ middelen heeft en dus minder toegefelijk zal zijn. Omdat hij ook weet hoe moeilijk het is om als buitenlander een geldend vonnis af te dwingen in zijn land. Op papier lijkt dat heel makkelijk, in praktijk is het dat allesbehalve! Wij spreken uit ervaring. Reken er dan ook op dat als je bij een gewone handelaar koopt en die zegt dat je geen garantie hebt, dat je dan ook werkelijk geen garantie hebt en het risico van de aankoop een stuk groter is.

Als je er over nadenkt is het ook logisch dat iemand die 500km verder zit niet graag garantie verleent voor een auto verkocht aan een inwoner van een ander land. Want de meeste garages lossen hun garantie gevallen in eigen huis op, omdat dat goedkoper is en ze dan ook zeker zijn dat ze zelf niet bedrogen worden. Dit is onpraktisch om te regelen (bv transport tot aan de garage)

Daarom adviseren wij om steeds bij handelaren te kopen die wel garantie verlenen voor het buitenland! Doe je dat niet, dan is het altijd op eigen risico.

 

Welke garantie is nu het beste

Om het in volgorde te zeggen: eerst (verlengde) fabrieksgarantie, dit zal nagenoeg alle gebreken die niet zouden mogen voorkomen, gezien het bouwjaar / de kilometerstand van het voertuig, omvatten

Vervolgens wettelijke garanties gegeven door officiële merkdealers, zeker als ze vanuit het merk zelf gegeven worden en geen garantieverzekering zijn (Mercedes junge sterne, BMW premium selection, Audi Plus, Volvo select, etc). Ook hier is het niet altijd 100% zeker of ze vanuit het merk gegeven worden of als garantieverzekering, maar dit kunnen we navragen indien gewenst.

Daarna zullen de wettelijke garanties volgen die gegeven worden als zijnde garantieverzekeringen. Het maakt hier niet uit of die van een gewone handelaar komen of van een merk dealer. Wel moet steeds de volledige onderhoudsgeschiedenis bekend en tijdig gebeurd zijn.

De kwaliteit van de verzekering hangt van de garantiemaatschappij af. Welke voorwaarden van toepassing zijn. Deze werken naar onze ervaring goed, maar het blijven verzekeringen, je zal dus altijd een deel zelf moeten betalen en niet alles is gedekt.

Vervolgens heb je nog de bijkomende garanties (dus na de wettelijke) dan is het volledig vrij te bepalen door de garantieverlener en zal je dus goed moeten letten op de voorwaarden. Doorgaans geldt ook hoe ouder de auto, hoe beperkter de garantie (wat natuurlijk ook logisch is).

Dit is geschreven vanuit onze eigen ervaring, dus wij zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of tussentijdse veranderingen in de wetgeving.

Trex Cars verkoopt uw auto

Wij kopen/ verkopen uw AUTO

Bezorg ons het volgende :

  • duidelijke foto’s van uw wagen (binnen en buitenkant)
  • het bouwjaar *
  • de kilometerstand *
  • motorisatie
  • vermeld de belangrijkste opties (Navi, Leder, cabrio… )
  • onderhoudshistorie

Wij maken voor u graag een vrijblijvend prijsvoorstel.

* Wij nemen enkel premium merken jonger dan 4 jaar en met minder dan 80 000 km

Contacteer ons >